Metody separace základního odtoku a trendy koncentrací dusíku v tomto odtoku - Maierová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na objasnění hydrologického cyklu, hydrologické bilance, hydrologii podzemních vod, vybrané metody separace základního odtoku s jejich vzájemným porovnáním a v neposlední řadě na koloběh dusíku, dusičnany, dusitany, amoniakální dusík a dusík v podzemních vodách. V práci je také podrobně rozebrán celkový, povrchový a podpovrchový odtok s jeho podrobným dělením. Metody separace základního odtoku podzemních vod jsou popsány s ohledem na obsah sloučenin dusíku, které v současné době představují prakticky nejrozšířenější typ znečištění podzemních vod používaných jako zdroje pitné vody.
Methods of the separation of the base flow and trends of nitrogen concentrations in this base flow
Keywords: hydrologický cyklus; hydrologická bilance; podzemní voda; odtok; metody separace základního odtoku; dusík; dusičnany; dusitany; amoniakální dusík; hydrological cycle; water balance; groundwater; outflow; basic baseflow separation methods; nitrogen; nitrates; nitrites; ammonia nitrogen