Začlenění rodičů a osob blízkých do ošetřovatelského procesu u dětí s polytraumatem - Šimková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Svou práci jsem zaměřila především na začlenění rodičů a osob blízkých do ošetřovatelského procesu u dětí s polytraumatem. Úrazy představují závažný zdravotnický, ekonomický a společenský problém na celém světě. Česká republika se řadí mezi státy s nejvyšší úmrtností dětí v důsledku úrazů. V České republice jsou úrazy nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých. Jedná se o třetí nejčastější příčinu úmrtí v celé populaci. Přestože úmrtnost na úrazy v poslední době mírně klesá, celkový počet úrazů naopak stoupá. Dle statistik dochází k nejzávažnějším úrazům v oblasti dopravy a nejčastějším místem vzniku úrazů je domov a škola. Má bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V praktické části jsem využila kvalitativního výzkumu k získání dat, která byla zpracovány formou kazuistik. Výzkum byl proveden na Dětské klinice Nemocnice České Budějovice a. s. u vybraných rodičů a osob blízkých v období od počátku roku 2009 do začátku roku 2010.
The integration parents and close relatives to nursing proces for children with polytrauma
Keywords: Děti; osoby blízké; ošetřovatelský proces; polytrauma; rodiče; sestra; úrazy; Children; close relatives; nursing process; polytrauma; parents; nurse; injury