Analýza věkové struktury volejbalových družstev na OH, MS, ME v letech 1970-2016 - Rampová, Monika (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo stanovit věk vrcholové výkonnosti tří nejúspěšnějších týmů ve volejbale v kategorii mužů i žen. Výzkum byl zaměřen na celosvětové akce jako jsou olympijské hry, mistrovství světa a mistrovství Evropy. Práce byla vymezena časovým obdobím od roku 1970 do roku 2016 včetně. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o volejbale jako takovém a o specifických vlastnostech volejbalových hráčů. Dále jsme uvedli rozbor jednotlivých volejbalových utkání zkoumaného období. Podkladem syntetické části byly námi vytvořené záznamové archy, které jsme podrobili analýze. Analyzovali jsme celkem 3136 účastníků, z toho 1618 mužů a 1518 žen. Věk vrcholové výkonnosti celkového souboru mužů byl v průměru 26,4 let ? 3,7 let. U žen byl průměrný věk 24,6 let ? 3,7 let. Nejvyšší věkový průměr jsme zaznamenali u hráčů a hráček, kteří startovali na olympijských hrách od roku 1972 do roku 2016. Průměrný věk hráčů byl 27,4 let ? 4 roky a hráček 25,3 let ? 3,7 let. Na mistrovství světa v letech 1970 až 2014 byl zjištěn průměrný věk 26,3 let ? 3,6 let u mužů a 24,6 let ? 3,4 let u žen. Nejnižšího průměrného věku dosáhli hráči a hráčky na mistrovství Evropy v časovém období od roku 1971 do roku 2015. Průměrný věk nejúspěšnějších hráčů této soutěže byl 25,9 let ? 3,5 let a 24,2 let ? 3,7 let u nejlepších hráček.
Analysis of the Age Structure of the Volleyball Teams at the Olympic Games, World and European Championships in years 1970-2016
Keywords: volejbal; olympijské hry; mistrovství světa; mistrovství Evropy; věk vrcholové výkonnosti; volleyball; Olympic Games; World Championship; European Championship; age of the top performance