ICT gramotnost zaměstnanců jako předpoklad pro celoživotní vzdělávání - Doležal, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce analyzuje ICT gramotnost zaměstnanců nejmenované české firmy, specializující se na prodej stavebního materiálu. Zaměřuje se na jejich znalosti a dovednosti v tabulkovém procesoru, konkrétně v aplikaci Microsoft Excel. Hlavním cílem práce je zhodnotit současný stav ICT gramotnosti zaměstnanců a následně navrhnout doporučení, která by vedla k případnému zlepšení zjištěného stavu. Teoretická část práce seznamuje s dosavadními poznatky z oblasti firemního vzdělávání, typy gramotností a informuje o možnostech měření počítačové gramotnosti. Praktická část poskytuje základní charakteristiku zkoumané firmy a následně analyzuje a zhodnocuje současný stav ICT gramotnosti zaměstnanců. Výstupy z této analýzy vycházejí z dotazníkového šetření 84 zaměstnanců, který zjišťuje reálně využívané znalosti a dovednosti společně s jejich frekvencí užívání. Hlavní část je tvořena výsledky testů pro ověření znalostí rozdělených na jednotlivé oblasti podle definovaných požadavků. Zaměstnanci byly rozděleni do dvou výkonnostních skupin, dle nároků na jejich úroveň znalostí a dovedností. V návaznosti na tyto výstupy byla navržena tři doporučení, která by mohla vést ke zvýšení úrovně ICT gramotnosti zaměstnanců firmy a celkovému zvýšení efektivity jejich práce.
ICT Literacy of Employees as Prerequisite for Lifelong Learning
Keywords: ICT gramotnost; zaměstnanci; vzdělávání; Microsoft Excel; ICT literacy; employees; training; Microsoft Excel