Vliv různých systémů ustájení v období porodu na mateřské chování masných krav - Nabytá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo provést etologické pozorování mateřského chování u plemenic masného skotu v období telení. Sledování proběhlo na farmě Milná,s užitkovým chovem masného skotu, v podmínkách 800 m n. m.,kde byla vytvořena dvě stáda (A,B) po 20 kusech. Ve stádě A se nacházely rohaté kříženky plemene Masný Simentál, které byly celoročně umístěny na pastvině, včetně zimoviště, o velikosti cca 20 ha. Ve stádě B byly také kříženky plemene Masný Simentál, které však byly přes zimu ustájeny v zrekonstruované volné boxově stlané stáji. Ve stádě A u 55% plemenic došlo k otelení v průběhu světelného dne, přičemž největší výskyt porodů byl zaznamenán od 6:30 do 8:30 hod. (36%). 65% plemenic rodilo mimo stádo ve vzdálenosti od 200 do 450 m. U 90% telat proběhlo první sání bez pomoci ošetřovatele. U plemenic ve stáji se otelilo v průběhu světelného dne pouze 25% s největším výskytem od 7:00 do 8:00 hod.50% plemenic se otelilo na chodbě. První sání bez pomoci ošetřovatele proběhlo u85% telat. Umístění plemenic masného skotu v zimním období ve stáji, se prokázalo jako vhodné z hlediska kvalitnější péče jak o matku, tak i o tele. Plemenicím je zajištěno přezimování ve zlepšených klimatických podmínkách, které mohou pozitivně ovlivnit např. jejich dlouhověkost. Výrazně se snižuje devastace půdy na zimovištích.
The influence of stabling systems after parturition on the meat cows´ maternal behaviour
Keywords: masný skot; mateřské chování; Masný Simentál; meat cattle; maternal behaviour; Masný Simentál