Význam a uplatnění merlíku čilského (Chenopodium quinoa Willd.) ve výživě člověka - Bigasová, Věra (Jihočeská univerzita, 2012)
Merlík čilský (Chenopodium chinoa) patří mezi nutričně velice hodnotné plodiny s mnohostranným využitím. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout poznatky o složení semen merlíku čilského, zpracování, možnostech využití pro lidskou výživu, využití v dietách, vliv konzumace na zdraví, výrobcích na trhu a stavu pěstování a dostupnosti ve světě i v ČR. Merlík čilský neobsahuje lepek, proto je vhodný pro lidi trpící celiakální sprue. Dá se předpokládat, že počet lidí s touto diagnózou se v České republice prudce zvýší, z důvodu rozšířeného screeningu, který se bude provádět. I pro zdravé jedince je chinoa, jako funkční potravina s vysokým obsahem kvalitních bílkovin rozšířením a obohacením stravy s pozitivním vlivem na lidský organismus. Součástí práce je mimo jiné i popis a fotodokumentace pěstování merlíku čilského a výsledky dotazníkové ankety zaměřené zkušenosti jedinců trpících celiakií s touto plodinou.
Value and utilization of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in human nutrition
Keywords: merlík čilský; složení; pěstování; využití; celiakie; quinoa; composition; growing; utilization; celiac sprue