Sociální profil klienta domova pro seniory na písecku - Veselá, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se věnuje tématu stáří a stárnutí, které se stává v lidské společnosti čím dál více nepřehlédnutelnou skutečností. Populační stárnutí a jeho společenské důsledky jsou rámcem, který výrazně posiluje důležitost a aktuálnost tématu individuálního stáří a stárnutí. Je třeba znát potřeby starých lidí a nabídnout jim takové služby, které na individuální rovině pomohou řešit jejich životní situaci. Tématem diplomové práce je sociální profil klienta domova pro seniory na Písecku. Hlavním cílem této práce je zmapování vybraných událostí v životě klienta domova pro seniory a sestavení jeho sociálního profilu. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy stáří a stárnutí, jejich rozdělení a projevy. Dalšími body této části jsou rodina a rodinný systém v péči o seniory, systém sociální pomoci a sociálních služeb. Výzkum v praktické části probíhal v 5 domovech pro seniory v okrese Písek během března až července 2011. K dosažení cílů této práce byl proveden kvalitativní výzkum metodou dotazování, technikou polostandardizovaných rozhovorů s klienty domovů pro seniory a sociálními pracovníky. Záměrem výzkumu bylo definování rozhodujících událostí v životě seniora majících vliv na odchod z jeho přirozeného sociálního prostředí, zmapování sociálních vazeb v rodině seniora před umístěním do domova a zjištění specifik práce sociálního pracovníka při přijímání klienta s ohledem na jeho individualitu a dosavadní způsob života. Na základě hloubkové analýzy získaných výpovědí a sekundární analýzy dat byly nastaveny hypotézy. Výsledky diplomové práce mohou být využity při sestavování komunitního plánu na Písecku. Pomohou identifikovat, jakým způsobem a kým jsou využívány pobytové sociální služby pro seniory, jaké mají senioři potřeby. Práce poukazuje na fakt, že je nutný rozvoj terénních služeb pro seniory, aby jim bylo umožněno setrvat co nejdéle v přirozeném sociálním prostředí. Především, aby se zvýšila dostupnost těchto služeb pro celý region. Rovněž nezanedbatelná se jeví podpora rodinných vztahů u klientů domovů, tím se klade důraz na kvalitní práci sociálních pracovníků nejen s klienty, ale i s jejich rodinami.
Social profile of client of Senior Citizenś House in Pisek region
Keywords: stáří; senior; rodina; domov pro seniory; sociální pracovník; old age; senior; family; senior citizen´s home; social worker