PSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY PROCESU TRANSFORMACE ZAŘÍZENÍ SOCIÁLNÍ PÉČE U KLIENTŮ. - Kremlíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá psychologickými aspekty a dopady na klienty zařízení sociální služby při procesu transformace. Snaží se poukázat na praktické situace a reakce klientů, kteří transformaci absolvovali. Jak vnímali jednotlivé etapy a s jakými obtížemi se potýkali. První část práce se zabývá popisem jednotlivých etap transformace, bližším seznámením s transformujícím zařízením a specifiky mentálního postižení a psychiatrického onemocnění. Druhá část práce seznamuje s humanistickou psychologií a jejími představiteli. Třetí část je praktická. Poukazuje na konkrétní situace, které se objevily v jednotlivých etapách a uvádí konkrétní postupy při jejich řešení. Kapitola Diskuze poukazuje na konkrétní situace, které klienti zažili. Přístup a řešení, které byly použity v těchto situacích, vycházejí z humanistické psychologie a opírají se o teorie C. R. Rogerse a A. H. Maslowa.
Psychological aspects of the transformation process in facilities of social care for clients
Keywords: Sociální práce; transformace; mentální postižení; humanistická psychologie; kazuistika; klient.; Social work; transformation; mental disability; humanistic psychology; casuistry; client.