4D radioterapie - Rybáková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá 4D radioterapií. Čtyřrozměrná konformní radioterapie neboli 4D radioterapie se soustředí na pozicí ozařovaného objemu v aktuálním čase, která se mění především v souvislosti s dýchacími pohyby. Jejím hlavním principem je synchronizace záření s "měnícím se - pohybujícím se cílovým objemem". Využívána je u tumorů hrudníku, v léčbě karcinomů plic a levostranného karcinomu prsu. Technikou ozařování 4D radioterapie je Respiratory gating současně využívající radioterapii řízenou obrazem. Teoretická část práce popisuje jednotlivé prvky procesu přípravy k ozáření, hodnocení ozařovacího plánu, verifikační procesy v radioterapii a moderní ozařovací metody 3D konformní radioterapie. V rámci teoretického zpracování tématu je klíčovou součástí práce popis metod a vlastností 4D radioterapie, plánování léčby, výčet indikací vhodných pro 4D radioterapii a popis frakcionace léčby. V praktické části jsou porovnány ozařovací plány pacientek léčených 4D radioterapií na Radioterapeutickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. s ozařovacími plány častěji využívané konvenční 3D radioterapie. Na tomto oddělení se jedna z metod 4D radioterapie, technika s řízeným zadržením hlubokého nádechu (DIBH), využívá od roku 2019. Cílem praktické části bylo demonstrovat přínos využití 4D radioterapie v ozařování karcinomu levého prsu, byly porovnány dávky na kritické orgány (srdce, plíce, mícha) pacientek léčených s využitím Respiratory gating s dávkami na kritické orgány náhodně vybraných pacientek léčených konvenční 3D radioterapií. Výsledky práce a metodika pracoviště poukázaly především na fakt, že je volba 4D radioterapie podrobena důslednému výběru pacientek. Techniku Respiratory gating není vhodné využívat u pacientek, které jsou postiženy nepravidelným nebo obtížným dýcháním nebo nedostatečným oddálením stěny hrudníku od srdce při nádechu. Závěr práce podpořil tvrzení z literatury popisující výhodu využití Respiratory gating u levostranných karcinomů prsu z důvodu snížení radiační toxicity pro srdce. Ta může představovat např. rozvoj ischemické choroby srdeční nebo myokardiální fibrózu. Proto je nezbytné věnovat pozornost moderním metodám, které se tento nežádoucí důsledek ozařování prsu snaží eliminovat.
4D radiotherapy
Keywords: Radioterapie; 4D radioterapie; levostranný karcinom prsu; Respiratory gating; IGRT - obrazem naváděná radioterapie; 3D konformní radioterapie; kritický orgán; cílový objem; Radiotherapy; 4D radiotherapy; left-sided breast cancer; Respiratory gating; IGRT - Image-Guided Radiation Therapy; 3D conformal radiotherapy; organ at risk; target volume