Syndrom vyhoření a jeho prevence u zdravotních sester zaměstnaných v nemocnici. - Ellingerová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je zhodnotit zkušenosti zdravotních sester se syndromem vyhoření a jeho prevencí. Zhodnotit, jaké množství zdravotních sester se se syndromem vyhoření setkalo, do jaké míry, jaké mají zkušenosti a jak se staví k prevenci tohoto psychického stavu. Teoretická část popisuje náplň práce a zátěž při výkonu povolání všeobecné zdravotní sestry. Následně se zaměřuje na syndrom vyhoření, jeho rizikové faktory, příčiny, stádia a prevenci. V neposlední řadě seznamuje s jednotkou intenzivní péče a standardním oddělením v nemocnici. Empirická část je zaměřena na porovnávání stupně syndromu vyhoření u sester pracujících na jednotkách intenzivní péče a sester pracujících na standardních odděleních. Dále zkoumá zkušenosti zdravotních sester se syndromem vyhoření a jeho prevencí. Jako výzkumná metoda byl použit dotazník.
Burnout Syndrom and Prevention of Nurses in Hospital.
Keywords: syndrom vyhoření; všeobecná zdravotní sestra; únava; zátěž; stres; prevence; nemocnice; jednotka intenzivní péče; standardní oddělení.; burnout syndrome; nurse; psychological stress; prevention; hospital; Intensive Care Unit; standard impatient department.