Sociální práce s lidmi bez domova v kontextu etiky péče - Keňová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou bezdomovectví, sociální práce s lidmi bez domova, etikou péče a její využitelnost při sociální práci s bezdomovci. Jednotlivá témata jsou v práci popsána zhodnocena z pohledů různých autorů, a to jak českých, tak zahraničních. Stěžejní částí práce je pak propojení etiky péče v sociální práci, poté konkrétně v sociální práci s bezdomovci. Dále je etika péče aplikována do sociálních služeb, které jsou poskytovány osobám bez přístřeší. Etika péče je také zpracována v kontextu organizací, které poskytují pomoc lidem bez domova. Podstatnou částí je pak hodnocení toho, zda je etika péče v sociální práci s lidmi bez domova v České republice využitelná za podmínek, které zde panují. Nejedná se jen o to, jak je v České republice prováděna sociální práce, ale jde i o to, jakou zde máme legislativu a jak fungují organizace pomáhající lidem bez domova. Hodnocení probíhá na základě zpracovaných zdrojů a snahou je dát do souvislosti všechny části práce.
Social Work with Homeless People in the Context of the Ethics of Care
Keywords: lidé bez domova; bezdomovectví; sociální práce s bezdomovci; etika péče; etika péče v sociální práci s lidmi bez domova; homeless people; homelessness; social work with homeless people; the ethics of care; the ethics of care in social work with homeless people