Le temps, l'espace et les personnages dans le récit Le Petit Prince d'Antoine de Saint-Exupéry - Matušková, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je literárně teoreticky zaměřená analýza příběhu Malý princ od francouzského autora Antoina de Saint-Exupéryho (1900-1944), který je nejen v českém prostředí vnímán jako jedna z nejoblíbenějších knih. Studium kategorií prostor - postavy - čas umožňuje hlouběji do díla proniknout a lépe pochopit naratologickou perspektivu příběhu. V první části práce jsme se zaměřili na postavu autora knihy, jehož jsme představili trochu netradičním způsobem a to očima dvou žen, které sehrály v jeho životě důležitou roli. Také jsme zde blíže představili příběh Malého prince a knihu jako takovou. Další část jsme rozdělili na kapitoly dle kategorií prostor - postavy - čas a v každé se podrobně věnovali příslušné problematice. Cílem práce bylo pomocí analýzy výše zmíněných kategorií poukázat na myšlenkovou hloubku příběhu, která nebývá čtenáři v mnoha případech reflektována.
Time, space and characters in the story The Little Prince by Antoine de Saint-Exupéry
Keywords: Dospělost; dětství; letectví; literatura; hledání podstatného; hledět srdcem; Adulthood; childhood; aviation; literature; looking for essential; looking by heart