Správní rozhodnutí jako výsledek činnosti správního orgánu - Krejčová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá správním rozhodnutím jako jedním z nejdůležitějších výsledků činnosti správního orgánu. Cílem této práce je charakterizovat správní rozhodnutí s ohledem na právní teorii i právní úpravu. První část práce se zabývá teoretickými východisky, jako jsou náležitosti rozhodnutí nebo vady rozhodnutí, právní úpravou správního řízení a možnostmi přezkumu a nápravy správních rozhodnutí. Druhá část práce je zaměřena na praktické aspekty správního rozhodování. Analyzuje rozhodnutí vydaná Českou inspekcí životního prostředí v oblasti ochrany přírody a krajiny v letech 2016 až 2020 z hlediska využití řádného opravného prostředku odvolání a způsobu vyřízení odvolání Ministerstvem životního prostředí, a to za účelem ověření osmi hypotéz. Statistické výsledky získané analýzou rozhodnutí jsou znázorněny v grafech a tabulkách. Závěrem práce jsou rozebrány čtyři praktické problémy při vydávání rozhodnutí v oblasti ochrany přírody a krajiny a navrženy možné způsoby jejich řešení.
Administrative Decision as a Result of the Activity of the Administrative Body
Keywords: správní rozhodnutí; náležitosti rozhodnutí; vady rozhodnutí; správní řízení; rozhodnutí České inspekce životního prostředí v oblasti ochrany přírody a krajiny; administrative decision; elements of a decision; defects of a decision; administrative proceedings; nature and landscape protection decision of the Czech Environmental Inspectorate