Analýza investiční činnosti vybraného podniku - Šanda, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2008)
Smyslem této diplomové práce je popsat proces investičního rozhodování a s ním spojeného financování z teoretického a samozřejmě i z praktického hlediska na konkrétním případě. Za nejdůležitější fázi celého procesu se přitom považuje kalkulace kapitálových výdajů, ale hlavně predikce peněžních příjmů plynoucích z investice. Vyčíslené hodnoty peněžních příjmů a kapitálových výdajů jsou pak základem pro zjištění, zda je projekt rentabilní či nikoliv. Existuje řada metod, pomocí nichž lze takovéto závěry činit. Liší se zpravidla v tom, že zohledňují nebo naopak nezohledňují faktor času, nebo za efekt plynoucí z investice berou jiné faktory. Mezi nejpoužívanější patří tzv. Čistá současná hodnota investice, vnitřní výnosové procento nebo doba návratnosti. Stejně jako budoucnost je ve většině případů nejistá a nepředvídatelná, stejně tak i efekty plynoucí z investičních projektů mohou být mnohdy značně odlišné od předpokládaných scénářů. Proto se v poslední době stále více přihlíží k možným rizikům investičních projektů a jejich dopadům. Analýza rizika je zahrnuta i v této diplomové práce v podobě analýzy citlivosti konkrétního investičního projektu. Dalším velice důležitým krokem je výběr způsobu financování projektů. Existuje řada možností a jejich kombinací, které jsou závislé zejména na postavení a finančním zázemí podniku. Je třeba tedy rozhodnout o nejlepším a pro konkrétní podnik nejvhodnějším způsobu financování projektu, což ve většině případech není vůbec jednoduché. V poslední době je pro řadu subjektů též možné využít podpory z fondů Evropské Unie ve formě dotací. Přestože získání dotace z těchto fondů představuje velice náročný administrativní proces, takto získané finance jsou pro podnik velice lukrativní, protože jsou nevratné a mohou pokrývat podstatnou část kapitálových výdajů celého projektu.
Analysis of methods financing and investment calculation
Keywords: investiční rozhodování a kapitálové plánování; čistá současná hodnota; vnitřní výnosové procento; doba návratnosti; analýza citlivosti; fondy EU; investment decision and capital budgeting; net present value; internal rate of return; payback period