Parametry motility spermií ryb a celkové proteinové profily semenné plasmy během in vivo a in vitro uchování - Kolešová, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Vlivu uchování gamet na kvalitu spermatu byla věnována značná pozornost v průběhu několika předchozích let. Předchozí studie ukázaly, že spermie uchovávané po delší dobu in vivo či in vitro mohou ztrácet pohyblivost a fertilizační schopnost. Mimoto bylo dokázáno, že fertilizační potenciál samců je vysoce závislý nejen na parametrech pohyblivosti spermií, ale také na složení proteinů semenné plazmy. Pro vývoj a zdokonalení metod umělé reprodukce ryb je nezbytné získat další poznatky o vlivu in vivo a in vitro uchovávání na parametry kvality spermatu a na proteinové složení semenné plazmy. Tato práce byla zaměřena na studium vlivu in vivo a in vitro uchování na pohyblivost spermií, integritu DNA, oxidativní stres a v neposlední řadě také na složení semenné plazmy. Výsledky této studie poskytují ucelený pohled na kvalitativní a kvantitativní parametry spermatu chrupavčitých a kostnatých druhů ryb s ohledem na jeho in vivo a in vitro uchovávání. Tyto výsledky by měly být přínosem pro zdokonalení akvakulturního chovu výše zmíněných druhů. Získaná data potvrdila, že proteinové složení semenné plazmy se v průběhu uchování spermatu in vivo mění v závislosti na době jeho odběru. Dále je pravděpodobné, že na regulaci pohybu spermií se podílejí proteinové změny enzymatických drah. Výsledky prezentované v této studii by měly napomoci optimalizovat postupy a protokoly umělé reprodukce ryb.
Fish sperm motility parameters and total proteins profiles in seminal plasma during in vivo and in vitro storage
Keywords: in vivo uchován; in vitro uchování; proteinové složení semenné plazmy; spermie; in vivo storage; in vitro storage; protein composition of seminal plasma; spermatozoa