Hodnocení zdravotního rizika vybraných faktorů pracovních podmínek při výrobě betonových výrobků ve vybraném provozu - Brulík, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
V pracovním prostředí ve výrobě betonových výrobků se setkáváme s mnoha rizikovými faktory, které mohou mít negativní vliv na zdravotní stav zaměstnanců. Mezi nejvýznamnější faktory působící na organismus každého pracovníka při práci ve výrobě betonových výrobků patří zejména hluk, fyzická zátěž, pracovní poloha a vibrace. Z těchto nejvýznamnějších faktorů jsem si vybral ve vybraném provozu hluk a vibrace, protože byl pořízen nový automatický stroj, kde se vše řídí a provádí pomocí ovladačů a fyzická zátěž či nepřijatelné pracovní polohy zde téměř nejsou. V teoretické části jsem se zaměřil na hodnocení zdravotního rizika a vše s ním spojené a také na charakteristiku hluku a vibrací a jejich působení na člověka. Cílem práce bylo vytvoření hypotézy v oblasti hodnocení zdravotních rizik vybraných faktorů pracovního prostředí týkajících se působení pracovních podmínek při výrobě betonových výrobků ve vybraném provozu. Byly stanoveny 3 hypotézy, provedeno hodnocení zdravotních rizik faktorů pracovních podmínek, práce zařazeny do kategorií stanovených právními předpisy a navržena preventivní opatření na ochranu zaměstnanců při práci. Práce byla zpracována za využití kvalitativního výzkumu, především metodikou sekundární analýzy dat, která čerpá ze studia odborné literatury, zákonů, vyhlášek a protokolů. Hodnoty zjištěné měřením byly zpracovány a následně porovnány s hygienickými limity uvedenými v právních předpisech. Hypotézy byly touto metodikou potvrzeny a cíle byly splněny. Bylo potvrzeno, že se v tomto provozu vyskytují nadlimitní hodnoty než stanoví právní předpisy. Hluk je zde rizikovějším faktorem než expozice vibracím a navržená preventivní opatření eliminují poškození zdraví zaměstnanců vlivem působení pracovních podmínek. V praxi může tato práce sloužit ke zvýšení informovanosti v oblasti zdravotního rizika působením pracovních podmínek při výrobě betonových výrobků a ke zvýšení účinnosti preventivních opatření.
Assessment of the health hazard pertaining to the selected working conditions concerning manufacture of concrete-based products in the selected manufacturing plant
Keywords: Hluk; hodnocení rizik; kategorizace prací; pracovní prostředí; preventivní opatření; vibrace.; Noise; risk assessment; categorization work; work environment; preventive measures; vibration.