ANALYZOVÁNÍ POTŘEBY VZDĚLÁVÁNÍ A HLÍDÁNÍ PŘEDŠKOLNÍCH DĚTÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH ZŘIZOVANÝCH MAGISTRÁTEM MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE - Gondeková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá předškolním vzděláváním a hlídáním předškolních dětí z mateřských škol zřizovaných Magistrátem města České Budějovice. Teoretická část vymezuje pojem rodina, její funkce a význam na děti. Také charakterizuje psychický a sociální vývoj předškolního dítěte, je zaměřena na mateřskou školu, její úkoly, cíle, poslání a vliv na předškolní děti i na rodinu. Také se zabývá rodinnou politikou státu. Empirická část se odpovídá na otázku, kdo jiný než rodiče hlídají předškolní dítě. Výzkumu se zúčastnilo 1 185 respondentů. Z výzkumného šetření je patrné, že 1/4 respondentů nepotřebuje pohlídat své předškolní dítě od širší rodiny. Dále že, rodiny upřednostňují pomoc se zabezpečením svého dítěte od rodinných příslušníků než od cizích osob (chůva, sousedka, aj.). A rovněž že otevírací doba mateřských škol v Českých Budějovicích rodičům vyhovuje, ale zavírací by prodloužili.
THE ANALYSIS OF THE FAMILY NEEDS - THE PRESCHOOL EDUCATION AND BABYSITTING -FOCUSED ON THE PRE-PRIMARY CHILDREN AT THE KINDERGARTEN WHICH WHERE ESTABLISHED BY THE STATUTORY TOWN ČESKÉ BUDĚJOVICE
Keywords: Předškolní dítě; rodina; mateřská škola; předškolní vzdělávání; hlídání; psychosociální vývoj dítěte; rodinná politika.; Child under school age; family; kindergarten; preschool Education; babysitting; psychosocial development of the child; family policy.