Znalosti žen o výhodách a rizicích hormonální antikoncepce - Nováková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá zjištěním znalostí dívek a žen o hormonální antikoncepci, jejích výhodách a rizicích. Kontracepce je nejčastější formou plánovaného rodičovství v jeho negativním smyslu. Jednou z nejspolehlivějších metod je hormonální antikoncepce, která má v současné době mnoho forem a je distribuována velkým množstvím výrobců. byly poučeny o její spolehlivosti, výhodách a rizicích. Úvodní, teoretická část je rozdělena do několika kapitol, kdy první je věnována historii antikoncepce od starověku po současnost a tomu, jak se postupně vyvíjely a zdokonalovaly její metody. Popsány jsou předpoklady pro výběr antikoncepční metody a jedna z částí je věnována hodnocení jejich spolehlivosti tzv. Pearlovým indexem. Formy antikoncepce jsou prvotně rozděleny na nehormonální a hormonální. V nehormonálních metodách jsou pouze stručně popsány její jednotlivé formy, a to přirozené, bariérové, IUD a sterilizace. Nechybí ani zmínka o nespecifických metodách, které si čas od času najdou své přívržence. Hormonální metody antikoncepce jsou popsány podrobněji. Gestagenní antikoncepce je rozdělena na kapitoly o minipilulkách, depotních injekcích, podkožních implantátech, dále pak o příznivých účincích těchto forem a také o jejich možných rizicích. Další části jsou věnovány nitroděložnímu systému a postkoitální antikoncepci, opět včetně jejich výhod a rizik. Kombinovaná hormonální antikoncepce, která je v podstatě nejvyužívanější metodou ochrany proti otěhotnění, je rozdělena dle způsobu aplikace. Jsou jimi perorální forma, transdermální náplasti a vaginální kroužek Nuvaring. Popsány jsou také její výhody i rizika. Závěr teoretické části je věnován edukaci, která je zaměřenana poučení dívek a žen o kontracepci porodní asistentkou. V praktické časti bakalářské práce byl pomocí rozhovorů proveden kvalitativní výzkum. Před jeho zahájením byly stanoveny tři cíle (Cíl 1: Zjistit znalosti dívek 2. ročníku Střední zdravotnické školy o výhodách a rizicích hormonální antikoncepce. Cíl 2: Zjistit znalosti o výhodách a rizicích hormonální antikoncepce u žen ve fertilním věku, které již rodily. Cíl 3: Porovnat úroveň znalostí o hormonální antikoncepci u dívek 2. ročníku Střední zdravotnické školy a u žen ve fertilním věku, které již rodily.). Pro zhodnocení cílů bylo použito kvalitativní šetření. Sběr dat byl proveden pomocí strukturovaných rozhovorů, které byly vedeny s osmi respondentkami. Z toho byly čtyři studentky druhého ročníku SZŠ a čtyři ženy ve fertilním věku, které již rodily. Výsledky výzkumu byly zpracovány do tabulky a schémat. V další části práce byla vedena diskuze nad získanými výsledky. Dívky měly obecné znalosti jak o hormonální antikoncepci, tak o jejích výhodách a rizicích. U žen ve fertilním věku byly tyto vědomosti o něco podrobnější, ale i tak bylo zaznamenáno v odpovědích několik nedostatků. Při porovnání obou skupin navzájem byly v mnoha směrech více informované respondentky ze skupiny žen po porodu, ale tyto rozdíly nejsou nikterak významně markantní. V závěru bakalářské práce byly vyhodnoceny stanovené cíle. Jelikož znalosti dívek a žen o hormonální antikoncepci, včetně jejích výhod a rizik, byly zhodnoceny jako neucelené, bylo by zapotřebí zintenzivnit edukaci o tomto tématu. A to především formou sexuální výchovy na druhém stupni základní školy nebo porodní asistentkou v ordinaci gynekologa. Tímto se nabídlo téma vhodné pro některý z dalších výzkumů, kdy navazujícím zkoumáním by mohlo být například zmapování edukace o formách ochrany před otěhotněním porodní asistentkou.
Women's knowledge of benefits and risks of hormonal contraception
Keywords: znalost; kontracepce; hormonální antikoncepce; výhoda; riziko; metoda; knowledge; contraception; hormonal contraception; benefit; risik; method