Veřejný prostor v Českých Budějovicích jako nástroj ideologie - Novotná, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Magisterská diplomová práce s názvem Veřejný prostor v Českých Budějovicích jako nástroj ideologie se zabývá tématem z širšího pohledu. Diskutovaným obdobím jsou 70. léta státního socialismu, konkrétně roky 1971 a 1976, kdy se v Českých Budějovicích hojně oslavovalo a připomínalo výročí vzniku Pařížské komuny. Cílem práce bylo ukázat na konkrétních událostech rozsah ideologie a propagandy, která zasahovala do nejrůznějších odvětví společenského života. Veškeré zmíněné příklady, ať už je to architektura, výtvarné umění, umělecký přednes nebo rituály, nějakým způsobem ovlivňovaly veřejný prostor a dění v něm. Práce obsahuje, jak části o teoretickém a historickému pozadí, tak konkrétní příkladky a situace.
Public Space of České Budějovice as Tool of Ideology
Keywords: veřejný prostor; České Budějovice; normalizace; Pařížská komuna; umění ve veřejném prostoru; architektura; umělecký přednes; rituál; public space; České Budějovice; normalization; Paris Commune; art in public space; architecture; artistic presentation; ritual