Dynamika vyjadřování youtuberů a influencerů v současné španělštině: případová studie - Fedačková, Iva (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je analýza dynamiky vyjadřování youtuberů na příkladu youtubera ElRubiuse a jeho užívání reaktivních partikulí v časových obdobích od roku 2012 do roku 2014 a od roku 2020 do roku 2022. Práce nejprve představuje relevantní sociolingvistické otázky, způsoby obohacování slovní zásoby současné mládeže, druhy konverzačních markerů a typy internetových platforem, jako jsou Youtube a Twitch. Následující část uvádí samotného youtubera a jeho vliv na španělské publikum. Důraz je kladen na analýzu jím užitých reaktivních partikulí se zaměřením na jejich kvalitativní interpretaci a kvantitativní zhodnocení, včetně citově zabarvených partikulí z oblasti vulgarismů či anglicismů s porovnáním jejich užití v čase. Součástí práce je glosář všech použitých reaktivních partikulí.
The dynamics of youtuber and influencer language in contemporary Spanish: a case study
Keywords: reaktivní partikule; konverzační markery; vulgarismy; anglicismy; videohry; youtuber; ElRubius; reaction particles; conversational markers; vulgarisms; anglicisms; video games; Youtuber; ElRubius