Rod Gloeocapsa KÜTZING - shrnutí současného stavu poznání a příspěvek ke znalostem o jeho rozšíření v České Republice - Flekalová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Zástupci rodu Gloeocapsa patří k běžným součástem fototrofních společenstev rostoucích na přírodních kamenných, ale i antropogenních substrátech mimo vodní prostředí po celém světě. Ve srovnání s jinými rody sinic není tento zdaleka tak dobře prostudován a v jeho systematice panují nejasnosti. Cílem této práce bylo shrnutí dosavadních poznatků o rodu Gloeocapsa - o jeho ekologii, životních cyklech, problematice determinačního významu zbarvení slizových obalů a potenciálním využití. Praktická část této práce přispívá ke znalostem o rozšíření rodu v České republice. Zabývá se zjištěním výskytu zástupců rodu na třech typech stanovišť: vápencových, hadcových a žulových skalních výchozech.
The genus Gloeocapsa KÜTZING - a summary of the current state of knowledge and contribution to the knowledge of distribution of the genus in the Czech Republic