Komparativní analýza české a francouzské právní úpravy vyživovací povinnosti a rozbor příslušné právní terminologie - Petrová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je posoudit míru rozdílnosti či podobnosti české a francouzské právní úpravy vyživovací povinnosti. Obsah práce se člení na pět kapitol, přičemž první část je zaměřena na teoretickou stránku této práce. První kapitola představuje úvod do rodinného práva České republiky a Francie a poskytuje stručný přehled jeho historie, pramenů a struktury. Druhá kapitola se věnuje všem druhům vyživovací povinnosti v platném rodinném právu obou právních úprav. Třetí kapitola se zabývá komparativní analýzou rodinného práva a druhů vyživovací povinnosti ve výše uvedených zemích. Čtvrtá kapitola stručně seznamuje se specifickými rysy právního jazyka a jeho překladem mezi jazyky. Závěrečná část je věnována čistě praktické páté kapitole, která se soustředí na rozbor právní terminologie vyživovací povinnosti. Tuto bakalářskou práci uzavírá dvojjazyčný glosář a résumé ve francouzštině.
Comparative analysis of the Czech and French law dealing with maintenance obligation and analysis of the relevant legal terminology
Keywords: rodinné právo; občanský zákoník; vyživovací povinnost; komparativní analýza; family law; civil code; support obligations; comparative analysis