Inspirační zdroje a předobrazy Landfrasovy zahrady v Jindřichově Hradci - Slouková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na inspirační zdroje zahrady knihtiskaře Aloise Landfrase v Jindřichově Hradci a možnosti jeho inspirace. První kapitoly se zabývají vznikem a vývojem krajinného a romantického parku v Anglii, Francii, Německu a Čechách. K inspiračním zdrojům autorka přistupuje ze dvou úhlů pohledu. Zaprvé prověřuje inspiraci možnou na základě osobní zkušenosti Aloise Landfrase se zahradní architekturou. Zabývá se zde zámeckými parky v Chotovinách a Teplicích, zahradami v okolí Jindřichova Hradce a na území jižních Čech. Dále se pozornost upíná k významným německým a vídeňským zahradám. Jako druhý významný zdroj inspirace určuje odbornou literaturu v podobě zahradních vzorníků, časopisů a příruček. Závěrem seznamuje s konkrétními díly, která mohla Landfrasovy poskytnout inspiraci.
Inspiration sources and prototypes of the Landfras garden in Jindřichův Hradec/Neuhaus
Keywords: Alois Landfras; Josef Schaffer; Landfrasova vila; Landfrasova zahrada; zahradní architektura; anglický krajinný park; zahradní vzorníky; 19. století; Jindřichův Hradec.; Alois Landfras; Josef Schaffer; Landfras villa; Landfras garden; landscape architecture; English landscape garden; garden handbooks; 19th century; Jindřichův Hradec.