Analýza vzniku a vývoje sledge hokeje v ČR - Sedláček, Marek (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá vznikem a vývojem sledge hokeje v České republice. Pro zpracování diplomové práce jsme použili metody obsahové analýzy, řízeného rozhovoru a případové studie. Cílem naší práce je analyzovat vznik a vývoj sledge hokeje v České republice. Dílčím cílem je pak zpracování případové studie vybraného sledge hokejového klubu SHK Mustangové Pardubice. V analytické části práce se zabýváme charakteristikou zdravotního a tělesného postižení, významem aplikovaných pohybových aktivit pro sportovce s tělesným postižením, teoretickými poznatky o vývoji a vzniku sledge hokeje, pravidly a celkové problematice sledge hokeje. V syntetické části práce jsme pak zpracovali případovou studii na základně řízeného rozhovoru s hráčem hrajícím za sledge hokejový klub SHK Mustangové Pardubice. Z analýzy a získaných informací vyplynulo, že největší úskalí sledge hokeje v České republice spočívá v akutním nedostatku nových hráčů a nedostatečném tréninkovém zázemí.
The analysis of the emergence and development of sledge hockey in Czech republic
Keywords: handicap; tělesné postižení; sledge hokej; pravidla; trénink; handicap; physical disability; sledge hockey; rules; training