Využití melodických nástrojů v hudebních činnostech dětí předškolního věku - Oršlová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce je hudebnost dětí v předškolním věku a jejich schopnost pracovat i s obtížnějšími melodickými nástroji. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu hudebnost, hudební vývoj dítěte od narození do šesti let, hudební tvořivost a vliv hudby na zdárný vstup do ZŠ. Další nedílnou součástí teoretické části je rozdělení Orffovského instrumentáře, jeho správného pojmenování a metodika hry. Cílem praktické části je ukázka možností k využití melodických nástrojů u dětí předškolního věku na konkrétních písních a jeho začlenění do tematického hudebně-pohybového vystoupení. Šetření proběhlo kvalitativní, metodou zúčastněného, nestrukturovaného pozorování, doplněného fotografiemi a videozáznamem. Využití melodických nástrojů jsem vyhodnotila jako splnitelné a za předpokladu fundovaného vedení, vhodné.
The use of melodic instruments in musical activities of preschool children.
Keywords: hudebnost; Orffovy nástroje; tvořivost; instrumentální činnosti; hudební vystoupení; děti; učitelka; mateřská škola; píseň; hudba; musicality; Orff instruments; creativity; instrumental activities; musical performance; children; teacher; Kindergarten; song; music