Vliv původu okouna říčního (Perca fluviatilis) na rychlost jeho růstu v larvální periodě života při odchovu v laboratorních podmínkách - Smrt, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce bylo ověřit hypotézu, která se sestává z myšlenky, že geografický původ okouna říčního (Perca fluviatilis L.) má vliv na jeho adaptaci na podmínky intenzivní akvakultury a jeho růst v těchto podmínkách. V pokusu byli testováni okouni do stáří 56 dnů. Testovalo se 18 populací okounů, 6 z České republiky, 5 z Polska, 3 z Německa, 2 z Finska a populace z Bulharska a Slovenska. Pokusem se zjistilo, že geografický původ ryb má vliv na jejich adaptaci a růst. Jako nejlepší skupina se jevila finská populace z jezera Valkajarvi (463 ? 21 mg), jako nejhorší pak polská populace Zator (238 ? 26 mg). Polská populace vykázala na konci pokusu o 48,6 % menší hmotnost oproti skupině z Finska.
Effect of origin perch (Perca fluviatilis) at the rate of its growth in the larval rearing period of life under laboratory conditions
Keywords: okoun říční (Perca fluviatilis); populace; růst; intenzivní akvakultura; geografický původ; perch (Perca fluviatilis); population; growth; intensive aquaculture; geographic origin