Jeho temné esence: Ateismus v trilogii Philipa Pullmana - Ertelová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce Jeho temné esence: Ateismus v trilogii Philipa Pullmana si klade za cíl analyzovat ateistické elementy ve fantasy trilogii Jeho temné esence (Zlatý kompas, Jedinečný nůž, Jantarové kukátko) britského spisovatele Philipa Pullmana. Úvodní části práce stručně představí autorův život, tvorbu, inspirační zdroje trilogie a kritické přijetí Jeho temných esencí. V prostřední části práce jsou popsány druhy ateismu a obsahy jednotlivých knih trilogie. Poslední část práce se věnuje analýze ateistických elementů v trilogii, respektive rozboru zpracování náboženských témat a myšlenkových a náboženských proudů. V samotném závěru jsou obecně shrnuty poznatky z analýzy zmíněných prvků.
His Dark Materials: Atheism in Philip Pullman´s Trilogy
Keywords: Philip Pullman; Jeho temné esence; ateismus; křesťanství; anglická literatura; John Milton; Ztracený ráj; Philip Pullman; His Dark Materials; atheism; christianity; english literature; John Milton; Paradise Lost