Zahrádkářské osady v Českých Budějovicích a jejich význam - Homolková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce s názvem Zahrádkářské osady v Českých Budějovicích a jejich význam se v první části zabývá literární rešerší. V úvodu rešerše jsou vysvětleny důležité pojmy, jako zahrádkářská osada, nebo Český zahrádkářský svaz (ČZS). Dále je zde stručně shrnuta historie zahrádkaření v různých státech Evropy. Kapitola o historii zahrádkaření v České republice je obsáhlejší než předešlé kapitoly o historii v jiných zemích. V této části jsou také popsané některé funkce zahrádkářských osad, nebo také ohrožení osad. V praktické části páce je hlavním výstupem mapa se zakreslenými osadami v Českých Budějovicích a informace o historii zahrádkaření v Českých Budějovicích. K mapě se vztahují důležité informace, jako je počet osad se zahradami v soukromém vlastnictví, nebo počet osad se zahradami ve vlastnictví města, rozloha osad, počet vlastníků zahrad v osadách atd. Celkový počet osad je 12, ale déle se dělí na 20 dílčích osad. Hlavní důvod rozdělení je rozdílné vlastnictví (pozemek v soukromém vlastnictví / pozemek města Česká Budějovice), nebo výrazné rozdělení například silniční komunikací. Osady mají celkovou výměru 91,1 hektarů. Rozkládají se na 1,6 % z celkové výměry Českých Budějovic. Celkový počet majitelů vlastnící zahrádky v osadách je 1122. Z celkového počtu obyvatel města je to 1,2 %. Osad na pozemku města je 5 a zbylých 15 osad se skládá ze zahrádek v soukromém vlastnictví.
Allotment gardening and allotment sites in the town of České Budějovice
Keywords: Zahrádkářské osady; zahrádkářské kolonie; České Budějovice; zahrádkaření; mapování osad; Gardening settlements; České Budějovice; gardeners; mapping of allotment gardens