Mexiko a hispánská Střední Amerika pohledem českých cestovatelů - Beranová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce "Mexiko a hispánská Střední Amerika pohledem českých cestovatelů" se zabývá vývojem českého cestovatelství a vývojem cestopisů z oblasti Mexika a hispánské Střední Ameriky. Práce je zaměřena na 19. - 21. století. První kapitola je věnována cestopisu jako literárnímu žánru. Druhá kapitola chronologicky popisuje putování českých cestovatelů a vznik cestopisů z této oblasti. Třetí kapitola předkládá rozbor hlavních témat, která se v cestopisech objevují.
Mexico and the Hispanic Central America from the Point of View of the Czech Travellers