Moravské národní písně ze sbírky Františka Sušila a jejich uchopení současnými hudebními interprety - Němečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Lidová či národní píseň je součástí národní historie i historie samotného českého jazyka její zaznamenávání a následné zhudebňování ji udržuje stále v podvědomí, aby nebyla zapomenuta. Takové písně byly v době svého vzniku, v porovnání se současnou moderní hudební scénou, jedinečné, unikátní a sdílené celou společností. Po úvodním přiblížení datace a kontextu sběratelů Sušilovy doby je přiblížena tvorba hudebníků pracujících na podkladě jeho sběrů v průsečíku doby od vydání sbírky až do poloviny 20. století. Hlavním předmětem zkoumání je názor současných hudebních interpretů, pracujících s národní písní, sesbíranou především F. Sušilem, na styl, smysl a účelnost propagace této tematiky.
Moravian folk songs collected by František Sušil and contemporary pop music
Keywords: František Sušil; lidová píseň; sběratel; interpretace; klasická hudba; současná hudba; František Sušil; folk song; collector; interpretation; classical music; contemporary music