Zhodnocení funkce systému zkusných a kontrolních ploch správy Vojenské lesy a statky divize Hořovice - Kohoutová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce bylo představit problematiku škod zvěří v lesích a hodnocení těchto škod pomocí systému kontrolních a srovnávacích ploch. Součástí práce byla analýza funkčnosti tohoto systému na příkladě vybrané oblasti správy Vojenské lesy a statky divize Hořovice v pohoří Brdy. Analýza obnovy porostu a okusu terminálního prýtu v této oblasti indikovala problémy v systému kontrolních a srovnávacích ploch ve studované oblasti. Hlavními příčinami neočekávaných zjištění bylo nevhodné umístění kontrolních a srovnávacích ploch a špatný technický stav oplocenek. Tyto plochy pak měly omezenou funkci a data z nich získaná nemohla být objektivně vyhodnocena.
Evaluation of system of fenced and unfenced plots in the Horovice Division, Military Forests and Farms, state enterprise
Keywords: kontrolní a srovnávací plochy; okus terminálního prýtu; spárkatá zvěř; fenced and control plots; browsing of terminal shoot; deer