Možnosti odhalování toxických látek ve vzorcích tkání - Hlásková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Vývoj lidské společnosti závisí na aktivitách člověka, obzvlášť velké dopady mají zásahy do životního prostředí. Není praktické zkoumat vliv nových činitelů životního prostředí (znečištění, změny krajiny atd.) na člověka nýbrž, je vhodnější prozkoumat jiné druhy živočichů, kteří žijí v pozměněném prostředí a byli ovlivněni těmito změnami ekologického systému. V literatuře například byl popsán vliv zatížení ptačí populace radionuklidy, který v této populaci vedl k selekčnímu tlaku na nižší spotřebu polyfenolických antioxidantů pro tvorbu pigmentů ve prospěch jejich spotřeby pro radioprotektivní účely. Cílem této práce bylo praktické provedení kvantitativní analýzy vzorku půdy a plánování dalších kroků zaměřených na studium akumulace polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinových řetězcích. Byla zvolena kombinace extrakce, chromatografického rozdělení a hmotnostně-spektrometrického stanovení obsahu polycyklických aromatických uhlovodíků ve vzorku zeminy. Vlastní výsledky studií obsahu polycyklických aromatických uhlovodíků v půdě se vyhodnotily, naplánoval se navazující výzkum akumulace těchto látek v dalším stupni potravinového řetězce a posoudila se nebezpečnost zvýšeného výskytu polycyklických aromatických uhlovodíků v lidské potravě což může mít negativní vliv na zdraví člověka. Předpokládám, že studie by mohla být přínosem pro další zamyšlení jak snížit obsah xenobiotiků v prostředí, ve kterém nežijí jen lidé, ale také zvířata, která mohou rovněž trpět. Navrhla bych důslednější implementaci evropské legislativy REACH, její přísné dodržování při nakládání s chemickými látkami, aby se snížil negativní dopad znečištění na ekosystémy.
The procedures for disclosure of toxic compounds in tissue samples
Keywords: DDT; HPLC-MS; extrakce dichlormethanem; akumulace polyaromátů v půdě; potravinový řetězec; nečistoty v ovzduší; ionizující záření; Černobyl; kontaminace půdy; únik škodlivin; výfukové plyny; DDT; HPLC-MS; dichlormethen extraction; akumulation PAU in soil; food chains; epollutants; enzing radiation; Chernobyl; soil kontamination; relese of polutants; fumes