Oceňování podniku jako celku - Melicharová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem diplomové práce bylo zpracovat teoretické poznatky týkající se oceňování podniku a na jejich základě stanovit hodnotu vlastního kapitálu vybraného podniku. Po zvážení všech skutečností bylo vybráno ocenění pomocí metody DCF equity. Oceňovaným podnikem byla zvolena společnost působící v textilním odvětví. Sekundárním cílem práce bylo charakterizování jednotlivých metod ocenění a postupů při oceňování a jejich aplikace na konkrétní podnik, tzn. zpracování charakteristiky podniku, strategické a finanční analýzy, sestavení finančního plánu a výsledného ocenění. Na závěr práce je určena hodnota oceňovaného podniku k 31. 12. 2014. V průběhu ocenění společnosti bylo nezbytné vzít v úvahu fakt, že metody oceňování podniku se zakládají na podstatných omezeních. Jejich zohlednění případně eliminace však vedou ke stanovení hodnoty podniku jako celku.
Company valuation as a whole
Keywords: Podnik; strategická a finanční analýza; finanční plán; tržní cena; výnosové metody; metoda diskontovaného cash flow; Business; strategic and financial analysis; financial plan; market price; yield method; discounted cash flow method