Uspořádání hřívy koňovitých ve vztahu k druhu, plemenné příslušnosti a vnějším faktorům - Töröková, Yvona (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývala srovnáním morfologie hřívy u divokého zástupce koňovitých, koně Převalského - Equus przewalskii a vybraných plemen domácích koní. Morfologie hřívy blíže vysvětluje nestojatost hřívy u domácích koní a některých jedinců koně Převalského, která bývá někdy používána jako argument pro nečistokrevnost koně Převalského. Z morfologického hlediska byla nejdůležitější délka chlupu hřívy a průměr chlupu v závislosti na sezóně a věku zvířat.
Arrangement of Mane of Equidae in Relation to Species, Pedigree and External Factors.
Keywords: kůň Převalského; Equus przewalskii; hříva; uspořádání hřívy; Equus przewalskii; mane; arrangement of mane