Didaktické pojetí hry v občanské výchově - Mikasová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je obsahově zaměřená na didaktiku oboru občanská výchova. Předmětem diplomové práce je prvek hry v prostředí didaktiky. Didaktické pojetí hry je zásadním fenoménem při koncipování výuky na 2. stupni základní školy. Práce obsahuje teoreticko-interpretační část. Tato část je rozdělena do kapitol a podkapitol. Je zaměřena z teoretického hlediska na různé druhy her a jejich využití ve výuce při hodinách občanské výchovy. Hlavními kapitolami jsou: didaktické hry, simulace, výchova prožitkem, seznam různých her, dramatické a akční hry, jazykové hry, volba her V jednotlivých kapitolách je uveden přehled her, jejich praktické využití v určitých hodinách. U některých částí kapitol jsou uvedeny i dané definice. Následující část je věnována praktickému vyhodnocení použitých her po předchozím praktikování ve vyučovacích hodinách při samostatné praxi na základních školách. Cílem diplomové práce je dospět k závěru, zda hry žáci přijali kladně či záporně v jednotlivých hodinách, zda pro ně měly přínos.
Didactical conception of Game in Civic Education
Keywords: Klíčová slova v čj: didaktické hry; simulace; výchova prožitkem; seznam různých her; dramatické a akční hry; jazykové hry; volba her; Klíčová slova v aj: didactic games; simulation; education by experience; a list of different games; dramatic and action games; language games; and the choice of games; respectively.