Znalosti odborné krizové intervence u sester na standardních interních a chirurgických odděleních - Sochorová, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
Krizová intervence představuje odbornou pomoc člověku v krizi. Každý člověk svou krizi prožívá specifickým způsobem. Krizová intervence neznamená jen komunikační dovednosti, které v sobě zahrnují verbální, nonverbální a paraverbální složku. Krizová intervence je doménou zejména psychiatrických oddělení, přesto je důležitá její znalost i na odděleních nezabývajících se nemocemi duševními. Ve zdravotnictví ČR jsou normy pro poskytování krizové intervence prozatím definovány nejasně. Jako specifický odborný výkon jí ve zdravotnictví poskytuje klinický psycholog, v rámci psychoterapie potom osoby kompetentní provádět systematickou psychoterapii ve zdravotnictví (klinický psycholog, lékař - psychiatr s předepsaným vzděláním). Postupy odborné krizové intervence mohou ale jistě být součástí běžné komunikace zdravotníků s klienty. Komunikační dovednosti patří k základním pracovním nástrojům sestry. Znalosti krizové intervence u sester a jejich využití při komunikování s klienty představuje významné zkvalitnění ošetřovatelské péče o klienty, kteří se nacházejí v krizové situaci. Kapitola současný stav se zabývá krizí, krizovou intervencí, ošetřovatelskou problematikou a rolí sestry při krizové intervenci. Cílem práce bylo zjistit znalosti sester o odborné krizové intervenci. V průběhu výzkumu jsem se zaměřila na znalosti sester vlastní odborné krizové intervence, dále jak sestry vnímají důležitost profesionální komunikace s pacienty a v neposlední řadě zda vnímají pacientovi problémy pouze na úrovni somatické nebo zda se dokáží přenést i do složky psycho - socio - duchovní jednoty člověka i s vnímáním lidských krizových stavů. První stanovená hypotéza znějící ''Sestry mají nedostatečné znalosti o odborné krizové intervenci.'' byla potvrzena. Druhá stanovená hypotéza ''Sestry mají nedostatek informačních zdrojů o odborné krizové intervenci.'' nebyla potvrzena. A třetí hypotéza znějící: ''Sestry neznají zásady komunikace s prvky krizové intervence.'' byla potvrzena.
Knowledges of nurses about classified crisis intervention on the standard internal and surgery wards
Keywords: Krizová intervence; krize; sestra; role sestry; komunikace; Crisis intervention; Crisis; Nurse; Role of a nurse; Communication