Kalkulace nákladů ve vybraném podniku - Krámová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá kalkulacemi nákladů vybraného podniku. Teoretická část je zpracována na základě analýzy odborných zdrojů týkající se manažerského účetnictví. Na základě této analýzy jsou vysvětleny základní pojmy jako náklady, kalkulace a kalkulační systém. Praktická část je aplikována na vybraný podnik. V této části práce je provedena analýza kalkulací vybraného podniku. V další části práce je návrh na zlepšení systému kalkulací, kterým je zavedení předběžné a výsledné kalkulace. V závěru práce je shrnut výsledek aplikace kalkulací.
Costing in the selected company
Keywords: Manažerské účetnictví; kalkulace; náklady; alokace nákladů; alokace odchylek; přirážková kalkulace; Management accountig; costs; costing; the system of costing; allocation of indirect costs.