Společenstva mnohonožek a stonožek přirozeně se vyvíjejících a asanovaných horských smrčin Šumavy. - Velíšek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo popsat a porovnat společenstva půdních bezobratlých s důrazem na mnohonožky a stonožky na vybraných lokalitách v NP Šumava v oblasti Březníku. Práce se zabývá dvěma přístupy k managementu horských smrčin napadených kůrovcem, kde byla následně aplikována asanace porostů nebo byly porosty ponechány samovolnému vývoji. Bezzásahový management má pozitivnější vliv na populace mnohonožek a stonožek než na celková společenstva ostatních půdních bezobratlých. V případě srovnání dvou porovnávaných typů managementu se parametry půdní makrofauny v obou variantách významně neliší.
Communities of millipedes and centipedes in the naturally disturbed and rehabilitated mountain spruce forests of the Šumava Mts.
Keywords: Šumava; management; makrofauna; mnohonožky; stonožky; Šumava Mts; management; macrofauna; millipedes; centipedes