Fyzioterapie u pacientů s vertebrogenními obtížemi v oblasti bederní páteře se současným využitím labilních ploch - Řezáčová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou fyzioterapie u pacientů s vertebrogenními obtížemi v oblasti bederní páteře se současným využitím labilních ploch. Vertebrogenní obtíže či pojem vertebrogenní algický syndrom je označení pro bolesti v různých částech páteře. Tyto obtíže jsou velmi častým důvodem návštěvy lékaře a také jedna z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti. Počet těchto nemocných stále stoupá a nejzávažnější je, že tyto obtíže postihují čím dál více také mladší generaci. Bolesti zad jsou tak časté z toho důvodu, že mají mnoho příčin. Mezi jednu z nich můžeme zařadit i způsob dnešního života, změnu životního stylu a dá se říci, že i určitou pohodlnost obyvatelstva. Cílem teoretické části této bakalářské práce bylo popsat vertebrogenní obtíže, jejich příčiny, vyšetření a terapii, včetně několika možností fyzioterapie u vertebrogenních obtíží, což zahrnovalo také využití labilních ploch. Cílem praktické části práce bylo zmapovat efekt cvičení s využitím labilních ploch u konkrétních pacientů s vertebrogenními obtížemi v oblasti bederní páteře, čehož bylo dosaženo pomocí kvalitativního výzkumu, pomocí čtyř kazuistik, které tvořili čtyři pacienti s vertebrogenními obtížemi v oblasti bederní páteře. U každého z nich bylo provedeno osm terapií, při nichž byly současně využívány labilní plochy. Výsledky byly posuzovány dle vstupního a výstupního kineziologického rozboru. U všech pacientů došlo ke zlepšení stavu, ovšem samozřejmě na podkladě jejich pravidelnosti cvičení. U některých pacientů docházelo k nepravidelnosti či vynechání cvičení, nebo k nevhodné ergonomii činností a tím byla také ovlivněna bolest, které ustupovala méně, než u pacientů, kteří cvičili pravidelně a snažili se dodržovat ergonomii práce. Lze tedy s jistotou říci, že pokud dochází k pravidelnému cvičení, dochází ke zlepšení zdravotního stavu pacientů včetně zlepšení jejich psychického stavu, díky vymizení bolesti a s tím spojenému omezení v provádění určitých činností.
Physiotherapy for patients with low back pain in the lumbar spine with the present use of unstable surfaces
Keywords: vertebrogenní; bederní; labilní plochy; bolest; fyzioterapie; low back pain; lumbar; unstable surfaces; pain; physiotherapy