Využití umělých třecích substrátů za účelem porozumění vlivům, které ovlivňují výběr třecí lokality, hloubku uložení jikrných pásů a třecí periodu okouna říčního (Perca fluviatilis L.) - Vejřík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Za použití umělých třecích substrátů na jezeře Chabařovice bylo zjištěno, že se okounu vytírají s postupem času na substráty ve stále větších hloubkách v závislosti na prodlužující se denní periodě. Na konci třecího období byly jikrné pásy nalezeny v hluboké a chladné vodě, kde probíhá larvální vývoj velmi pomalu. Poslední okouní larvy se z toho důvodu objeví v jezeře minimálně o měsíc a půl později, nežli první larvy. Okouni tak vyvinuli účinný způsob, jakým lze ochránit vlastní populaci před nepřízní počasí a dočasně nepříznivými podmínkami v jezeře.
The use of artificial spawning substrates in order to understand the factors influencing the spawning site selection, depth of egg strands deposition and hatching time of perch (Perca fluviatilis L.)
Keywords: Jezero Chabařovice; potápění; vodní vegetace; chara; rdest kadeřavy; management jezera; Chabařovice Lake; SCUBA diving; aquatic vegetation; common stonewort Chara vulgaris; Eurasian water milfoil Myriophyllum spicatum; lake management