Ekologie a rozšíření mechu Helodium blandowii v České republice. - Bradáčová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci byly sepsány současné a historické lokality mechu Helodium blandowii v České republice a byly studovány různé ekologické vlastnosti tohoto druhu. Byl pěstován s druhem Sphagnum teres na bultech a ve šlencích a u těchto dvou druhů byla srovnána výška nad vodní hladinou, ve které rostou nejlépe. Dále byly zkoumány regenerační schopnosti druhu Helodium blandowii.
Ecology and distribution of the moss Helodium blandowii in the Czech Republic
Keywords: mechorosty; Helodium blandowii; hnědé mechy; regenerace; nepohlavní rozmnožování; vegetativní šíření; bulty; šlenky; Sphagnum teres; bryophyta; Helodium blandowii; brown mosses; regeneration; asexual reproduction; vegetative dispersal; hummocks; hollows; Sphagnum teres