Sociální rizika v neúplných rodinách a jejich porovnání s některými evropskými zeměmi - Černá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je rozdělena do čtyř částí. První část práce je založena na historii rodiny a na celkové proměně struktury rodiny. Ve druhé části s zabývám vznikem a vývojem neúplných rodin v České reublice, Velké Británii a Německu. Jsou zde zmapovány skutečnosti zabývající se rozvodovostí a mimomanželskou plodností. Tyto skutečnosti jsou podloženy grafy. Ve třetí části jsou zmapovány sociální rizika v neúplných rodinách. Dále se snažím rozebrat politiku zaměstnanosti v těchto třech zemích a finanční pomoc neúplným rodinám ze strany státu. V poslední části se snažím o cíl své bakalářské práce tedy o porovnání těchto zemí. Srovnávám zde Českou republiku, Velkou Británii a Německo a jejich nástroje, které by měly zabránit sociálním rizikům, nebo aleaspoň snížit rizika v neúplných rodinách.
Social risks in incomplete families and their compared with some European countries
Keywords: rodina; Česká republika; Velká Británie; Německo; sociální rizika; politika zaměstnanosti; podpora rodin; nezaměstnanost; chudoba; osamocený rodič; family; Czech Republic; Great Britain; Germany; social risks; employment policy; support for families; unemployment; poverty; single parent