Politická participace a občanská angažovanost generace Z - Morava, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na politickou participaci a občanskou angažovanost generace Z. Práce si klade za cíl porozumět tomu, jak se mladí lidé aktivně zapojují v politickém a společenském dění, a identifikovat témata, která je zajímají. Současně zkoumá vliv sociálních sítí na formování občanských hodnot a postojů této generace v kontextu měnícího se pojetí občanství ve 21. století. Teoretická část se zabývá koncepty politické participace, občanské angažovanosti a politické socializace. Zohledňuje také měnící se pojetí občanství, které je provázeno změnou konzumace zpravodajství. Důraz je zaměřen na generaci Z, která je v tomto kontextu popisována a zkoumána. Praktická část práce využívá kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů a focus group se studenty základních a středních škol. Cílem je získat informace o demokratických hodnotách respondentů, o jejich zájmu a angažovanosti ve veřejném životě. Dále zkoumá, jak sociální sítě ovlivňují vnímání politických zpráv a jaké je uplatnění rodiny, přátel a školního prostřední při formování občanských hodnot této generace. Výsledky této práce mohou přispět k většímu porozumění aktivního občanství generace Z.
Political participation and civic engagement of generation Z
Keywords: Generace Z; politická participace; občanská angažovanost; proměna občanství ve 21. století; sociální sítě; kvalitativní výzkum; Generation Z; political participation; civic engagement; changing citizenship in the 21st century; social networks; qualitative research