Interprofesní komunikace ve škole - Stibor, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na interprofesní komunikaci na škole. Cílem práce je poskytnout informace ohledně odborníků z řad školního poradenského pracoviště a přinést pohled na jejich vzájemnou kooperaci a komunikaci. Záměrem práce je také přinést pohled na tuto vzájemnou komunikaci a kooperaci očima běžného, respektive třídního učitele. Tato práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zaměřuje na témata jako je inkluzivní škola, klima školy, heterogenita třídy, nebo právě legislativnímu a teoretickému vymezení jednotlivých členů školního poradenské pracoviště. Kromě základních informací ohledně těchto odborníků jsou v práci poskytnuty také teoretická východiska jako je náplň práce či osobnostní a odborné předpoklady jednotlivých odborníků. Zároveň se tato část zaměřuje na to, do jaké míry je součinnost těmto profesím předepsána a spojena s prací běžného pedagoga. Praktická část je zpracována kvalitativním metodologickým přístupem a pro formu výzkumné metody je zvolen polostrukturovaný rozhovor. Tato část práce zahrnuje celkem pět rozhovorů s informanty. Ve čtyřech rozhovorech se jedná o odborníky z řad celkem tříškolních poradenských pracovišť. Větší počet těchto pracovišť přináší pro tuto práci větší validitu v rámci hodnocení a kooperace v praxi školní reality. Z těchto odborníků zde nalezneme: školního metodika prevence, výchovného poradce, speciálního pedagoga a školního psychologa. Pátý rozhovor je zasvěcen hodnocení této kooperace a komunikace na škole očima běžného pedagoga.
Interprofessional communication in school
Keywords: Inkluze; klima školy; heterogenita třídy školní poradenské pracoviště; spolupráce; komunikace; metodik prevence; výchovný poradce; školní psycholog; speciální pedagog; Inclusion; school climate; classroom heterogeneity; school counselling centre; cooperation; communication; prevention methodologist; educational counsellor; school psychologist; special educator