Pěstounská péče ukončená před dovršením zletilosti dítěte - Sedláčková Vinklerová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2013)
Náhradní rodinná péče v naší zemi má několik forem. Nejčastějšími formami je osvojení a pěstounská péče. V této práci je věnována pozornost zejména pěstounské péči. Základními podmínkami pro svěření dítěte do pěstounské péče je zájem dítěte a záruka řádné výchovy. Pěstounskou péčí dítě neztrácí vazby k biologické rodině a rodičům zůstává zachována rodičovská zodpovědnost. Pěstounská péče vzniká rozhodnutím soudu a zaniká dosažením zletilosti dítěte nebo může být z důležitých důvodů opět soudem zrušena ještě před tím, než dítě nabude zletilosti. Důvody pro ukončení pěstounské péče před dosažením zletilosti dítěte se mohou vyskytnout na straně dítěte i na straně pěstounů. V každém případě má následné selhání pěstounské péče značný vliv na budoucí životy dětí, které v ní vyrůstají. Cílem této práce je zjistit důvody, pro které je pěstounská péče ukončována před dosažením zletilosti dítěte. Dílčím cílem je posoudit vliv pěstounské péče na další život dětí, které do pěstounské péče byly umístěny. Za účelem dosažení cílů byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. U zkoumaných souborů byla využita metoda dotazování, technika polořízeného rozhovoru a technika analýzy dokumentů. První výzkumný soubor byl tvořen ženou a muži ve věku 20-27 let, kteří byli po určitou část svého života vychováváni v pěstounské péči, která musela být z různých důvodů ukončena před dovršením jejich zletilosti. Druhý výzkumný soubor byl tvořen pěstounskými manželskými páry, v jejichž rodinách, v pěstounské péči, po určité období vyrůstali respondenti prvního výzkumného souboru. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že důvody, jejichž vyústěním je v mnoha případech ukončení pěstounské péče před dosažením zletilosti dítěte lze skutečně spatřovat na straně dítěte i na straně pěstounů. V případě dětí je v převážené většině vznik problémů ovlivněn jejich věkem, možnostmi a schopnostmi v oblasti školního prospěchu, genetickými předpoklady, schopností přijmout hodnoty náhradní rodiny. Na straně pěstounů je důležitým faktorem úspěšnosti pěstounské péče jejich schopnost přijmout dítě s jeho specifickými potřebami a osobními limity, které jsou dány nepříznivou rodinnou a osobní anamnézou. V důsledku nereálných očekávání náhradní rodiny se děti následně dopouští nežádoucího chování a propojením těchto faktorů dochází k ohrožení stability pěstounské péče. Podstatná je i samotná motivace pěstounů k výkonu pěstounské péče. Dále bylo výzkumem zjištěno, že život mladých lidí, kteří byli v dětském věku po určitou dobu vychováváni v pěstounské péči, je zcela jistě pobytem v náhradních rodinách ovlivněn. Jako kladný vliv se ukázaly zkušenosti, názory a postoje dětí získané v pěstounských rodinách, které ve většině případů zformovaly do určité míry jejich vlastní pohled na život a postoj k němu. Uvědomují si rozdíly mezi běžně fungujícími rodinami, k nimž patří pěstounské rodiny, ve kterých žily, a způsobem života jejich biologických rodin. Toto poznání jim následně slouží při budování vlastního, samostatného života. Autor práce je přesvědčen o závažnosti této problematiky, neboť bezprostředně ovlivňuje životy mladých lidí. Domnívá se, že je třeba zaměřit pozornost na výběr žadatelů o náhradní rodinnou péči ve smyslu jejich vhodnosti přijmout konkrétní typ dítěte a v souvislosti s motivací pěstounů soustředit pozornost na jejich morální profil. Výsledky předložené práce mohou přispět ke zkvalitnění výběru vhodných pěstounů, při utváření rodinných svazků, při vlastní práci s pěstounskými rodinami. Práce bude poskytnuta krajským úřadům, které o vhodnosti pěstounů rozhodují a sociálním pracovníkům na odděleních orgánů sociálně-právní ochrany dětí zabývajícími se náhradní rodinnou péčí.
Foster care termination prior to child's legal age
Keywords: Důvody pro ukončení pěstounské péče; Náhradní rodinná péče; Pěstounská péče; Pěstounská rodina; Vliv pěstounské péče; Biological family; Substitutional family care; Foster care; Termination of foster care; Influence of foster care