Obraz ženy a jejího světa optikou pohřebních kázání raného novověku v měšťanském prostředí - Antonová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce nazvaná pojednává o myšlenkové struktuře raně novověké měšťanky se zaměřením na zobrazení ženského ideálu v měšťanském prostředí. Pramenným zdrojem této práce se stal soubor pohřebních kázání spadajících do tohoto časového období. Teoretická část nabízí přehled odborné literatury a následně obecný úvod k pohřebním kázáním, se zřetelem na jejich charakter literárního útvaru. Praktická část se věnuje rozboru tématiky ženského hlediska na poli pohřebních kázání. Tento oddíl je rozdělen do několika hlavních podkapitol. V první řadě je vyčleněn prostor základním složkám, jež tvořily součást ženské existence. Tyto složky ve své výsledné ucelenosti odkazují na charakter ženského údělu v raně novověkém světě. Dále diplomová práce vyčleňuje prostor základním námětům pohřebních kázání, které se zásadně podílely na výstavbě celého textu a které zároveň formují celý jeho ráz. Závěr byl ponechán edici samotných pohřebních kázání.
Image of a woman and her world optics funeral sermon in the early modern urban enviroment
Keywords: raný novověk; měšťanka; pohřební kázání; smrt; náměty pohřebních kázání; death; funeral oration; exequies; town society; women