ANALÝZA ROSTLINNÝCH MAKROZBYTKŮ Z NEOLITICKÉHO TELLU VRBJANSKÁ ČUKA, REPUBLIKA SEVERNÍ MAKEDONIE - Vychronová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rostlinných makrozbytků z neolitické tellové lokality Vrbjanská Čuka (jihozápad Severní Makedonie). Získaná archeobotanická data, vyhodnocená pomocí literární revue, tafonomického pozorování a statistických analýz, mají za cíl přispět k lepšímu poznání a pochopení raně neolitické společnosti na tomto sídlišti. Analýzy zjistily archaickou obilnářskou ekonomiku, založenou především na pěstování pluchatých forem pšenic a ječmene, doplněnou o luštěniny a o využívání řady divokých rostlin.
ANALYSIS OF PLANT MACRO-REMAINS FROM THE NEOLITHIC TELL SITE VRBJANSKA ČUKA, REPUBLIC OF NORTHERN MACEDONIA
Keywords: archeobotanika; jihovýchodní Balkán; makrozbytková analýza; Pelagonie; pěstování plodin; raný neolit; tell; Vrbjanská Čuka; Archaeobotany; Southeastern Balkans; Macro-remain analysis; Pelagonia; Crop husbandry; Early Neolithic; Tell; Vrbjanska Čuka