Posuzování funkčnosti rodiny v Jihočeském kraji - Zborníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Posuzování funkčnosti rodiny je velmi aktuální téma. V 80. letech 20. století byl naposledy proveden výzkum funkčnosti rodin podle Dotazníku funkčnosti rodiny ve vztahu k dítěti podle profesora Dunovského. Cílem práce je zjistit, podle čeho sociální pracovníci/pracovnice v Jihočeském kraji posuzují funkčnost rodiny. Dílčí výzkumné otázky mají za cíl odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: Jaké charakteristiky má podle sociálních pracovnic funkční rodina? Práce se zabývá otázkou, zda je Dotazník funkčnosti stále aktuální či zastaral. Práce se zabývá jen několika oblastmi dotazníku. Výzkum byl kvalitativní, jeho stěžejní technikou bylo polostandardizované interview. Struktura interview měla podobu šířeji formulovaných otázek, které směřovaly k poznání problému. Z výzkumu vyplývá, že Dotazník funkčnosti rodiny dle Dunovského nemůže být použit v posuzování funkčnosti rodiny bez detailnější anamnézy rodiny, která bude odrážet individuální odchylky jednotlivých rodin na základě déle trvajícího šetření v rodině. Samotné kategorie DFR je potřeba zaktualizovat s ohledem na posun společenského vnímání rodiny a na posun ekonomicko-sociální situace rodin ve společnosti.
Assessing of Functionality of Family in South Bohemia Region
Keywords: Dítě; Dotazník funkčnosti rodiny; Rodina; Sociálně právní ochrana dětí; Child; Questionnaire of functionality of family by professor Dunovský; Family; Social and legal protection of children