Přestavba/rekonstrukce zemědělského objektu - Henyš, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Touto bakalářskou prací chci provést čtenáře rekonstrukcí objektu s možností jeho využití. Seznámení s prostředím a důvodem výběru lokality, ve které se stavení nachází. Pro zahájení samotné rekonstrukce předchází místní šetření, při kterém jsem obcházel sousedy, zjišťoval historii této zemědělské usedlosti a vlastníky přilehlých pozemků. Kontaktoval jsem stavební úřad, zda je můj záměr v souladu s územním plánem. Po místním šetření navazuje stavební průzkum, jehož provedením jsem získal potřebné informace o technickém stavu jednotlivých stavebních a konstrukčních prvků. Postupoval jsem od základů, podlah, zdi přes stropní konstrukce do krovů. Tento stavební průzkum byl podkladem pro řešení jednotlivých rekonstrukčních metod. Stará stodola se promění v boxové stáje s koňmi. Z opraveného stavení vznikne znovu historií zajímavá zemědělská usedlost s možností ubytováním hostů, za účelem odreagování se z městských sídel, poznání venkova a přírody.
Agricultural building rebuild/reconstruction
Keywords: rekonstrukce; objekt; zemědělská usedlost; účel; návrh; stavba; ubytování; koně; reconstruction; object; farmstead; purpose; design; building; housing; horses