Österreich als "Mordschauplatz". Wolf Haas' Kriminalromane im Kontext der Anti-Heimatliteratur - Hrůzová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Ústředním tématem této práce je společenská kritika ve vybraných kriminálních románech rakouského spisovatele Wolfa Haase. Na základě jeho kritického nahlížení na rakouskou společnost je cílem práce nejen zařazení těchto románů do kontextu specificky rakouské tvorby kriminální literatury, ale zejména do kontextu tzv. ?Anti-Heimatliteratur?. Analytické části práce předchází jak charakteristika tohoto významného směru rakouské poválečné literatury, tak i stručná charakteristika žánru kriminální román. Kapitoly analytické části jsou věnovány zejména jednotlivým románům, kde je pomocí konkrétních citací z textu poukazováno na kritiku jak rakouských, tak i obecně společenských poměrů. Nemalá pozornost je věnována osobě detektiva Brennera a zejména vypravěči, kteří svým životním postojem významně přispívají k dotvoření atmosféry a stávají se tak kritiky a zároveň součástí rakouských poměrů.
Austria as Murder Scene. Wolf Haas' Crime Novels in Context of "Anti-Heimatliteratur"